Archeon Winterbivak

BI
BI
Bivouacs Info
Aller au contenu

Archeon Winterbivak

Bivouacs Info
Publié par Webmaster dans Events Info · Lundi 20 Nov 2023
Tags: Archeon
Archeon Winterbivak
23-25/02/2024

Hierbij nodig ik u en uw vereniging uit om deel te nemen aan het Winter Bivak op Archeon.
Het is niet de eerste keer dat we op Archeon te gast zijn, de gebruikelijke voorwaarden zijn van toepassing.  Dit houdt in: aankomst vrijdag vanaf 17.00 uur mogelijk, eerder in overleg.
Zaterdag ontbijt en diner verstrekt, zondag ontbijt en “niet met een lege maag naar Huis” verstrekt. Lunch zelf regelen, kook iets op kampvuur, leuk voor publiek. Brandhout, stro verstrekt. Ik heb gevraagd of van enkele huizen gebruik gemaakt kan worden. Waarschijnlijk kunnen we zaterdagavond in de herberg vertoeven. Allemaal nog te bevestigen.
Ik heb gekozen voor een scenario net na de invasie in Zeeland, zodat de nieuwe formatie Koninkrijk Holland  gepresenteerd kan worden. Uiteraard zijn alle (Napoleontische) groepen welkom. Vergunningentraject loopt, inclusief ontheffing buitenlandse deelnemers.
Achtergrond:
Winter 1809-1810 Zeeland.
De Britten hebben een landing uitgevoerd op Walcheren om de Franse vloot bij Antwerpen te veroveren. De landing gaat zonder al te veel verzet, alleen Vlissingen geeft zich niet over. De Britse commandant besluit dat voor verdere opmars Vlissingen veroverd moet worden en de Britten doen een tijdje niets. Het Britse leger krijgt vervolgens last van de muggen die de Zeeuwse koortsen overbrengen, een vorm van malaria. Dit tast de gevechtssterkte aan, en het Koninkrijk Holland en de Fransen hebben ook niet stil gezeten, maar de nodige troepen naar Zeeland gestuurd. De Britten trekken zich terug, maar een deel van de Britse troepen is te ziek om te reizen en blijft achter in Gravendam, waarbij de afspraak is gemaakt dat de troepen als ze weer een beetje gezond zijn naar Groot Brittannië zullen reizen. Naar verwachting zal dit een maand of drie duren.
Keizer Napoleon Bonaparte is intussen niet tevreden met de aanpak van de Britse inval door zijn broer Koning Lodewijk Napoleon. Dit leidt er uiteindelijk toe dat het Koninkrijk Holland wordt opgenomen in het Franse Keizerrijk.
Sommige  gebeurtenissen zijn te klein om de geschiedenisboeken te halen. Een ervan is het korte beleg van Gravendam. Gravendam kennen we tegenwoordig niet meer, maar het was een kleine nederzetting op Walcheren. Zoals gezegd hebben de Britse tropen zich er terug getrokken en zijn ze omringt door Hollandse en Franse eenheden. De Franse troepen hebben geen hoge pet op van hun Hollandse wapenbroeders. Ook bevalt het klimaat ze slecht, dus als ze die Britten aan kunnen sporen tot enige spoed zou dat een goed voorbeeld zijn voor de Hollanders en kunnen ze misschien eerder naar huis.
Wat gebeurt er in Gravendam?
Er zijn uiteraard een heleboel scenario’s te bedenken, maar de ruimte voor een grootschalige veldslag ontbreekt op Archeon, dus we moeten het vooral hebben van kleine dingen, een paar richtingen:
De verschillende eenheden hebben hun kampen ingericht en laten elkaar voorlopig met rust, waarschijnlijk in afwachting van versterkingen. Wel is er een piket uitgezet, een wachtpost, die in de gaten houdt wat de andere partij doet. Het is wel oorlog, maar dat betekent niet dat iedere soldaat meteen op een ander schiet. Gespreken tussen de wachtposten waren niet ongebruikelijk.
Ook worden er patrouilles gelopen, enerzijds om te foerageren, eten en drinken te vinden, anderzijds om te kijken hoe sterk de vijand is en te voorkomen dat de vijand foerageert. Als soldaten weinig te eten hebben, zullen ze minder snel het gevecht aan willen gaan.
De commandanten zijn voorzichtig, de Franse commandant wil wel een voorbeeld stellen, maar niet tegen iedere prijs. De Hollandse commandant rekent er op een handeltje op te kunnen zetten met de Britten en nog wat te verdienen. De Britse commandant wacht op de Royal Navy, want de meeste soldaten zijn inmiddels hersteld van de “Walcheren Flu” zoals de Britten het noemden, en zit niet op gewonden te wachten. In de tussentijd worden de manschappen gedrild om de conditie weer op te bouwen.
Il n'y a toujours pas de critique.
0
0
0
0
0

DISCLAIMER
    BIVOUACS INFO is   Not the Organizer Of the listed events on this site. The Organization  retains the Right to refuse registrations without giving reasons or to  modify them.
The events organization can change or cancel the event without giving reasons, without any compensation
Retourner au contenu